Finike'de Tarihi Değiştiren Bir Savaş

Finike'de Tarihi Değiştiren Bir Savaş

M.S. 6. yy.'da yeni kurulan İslam Devleti'nin hüsranla sonuçlanan Balkanlara ve Avrupa'ya açılma sevdası Hz. Osman döneminde öncelikle Kafkaslar üzerinden olmuş, ilk Türk Müslüman savaşı Belencer Savaşı ile Hazar Türkleri Arap güçlerini Güneydoğu Anadolu'ya kadar püskürtmüştür.

Bu dönemde Finike’nin tarih sayfalarına kazınan en önemli olayı ise M.S 655-656 yılında yapılan ve günümüzde Gökliman koyunu kan gölüne çeviren İslam ve Bizans ordularının çarpıştığı Zatü-s Savari (Gemi Direkleri) savaşıdır. Hz. Muhammed'in ölüm emri verip daha sonra affettiği katiplerinden Mısırlı Arap komutan Abdullah bin Sa'd emrindeki gemiler, tehlikenin farkında olup bütün gemilerini Finike’ye yollayan Doğu Roma (Bizans) hükümdarı II.Konstans’ı mağlup eder. II. Konstans savaş sonrası kölesine kıyafetini vererek kaçmıştır.

Aslında kaybeden Bizans olsa da Avrupa'ya açılan kapı olan İstanbul’a dayanan İslam ordusuna çok büyük bir darbe verilmiş olması yönünden bir kazanç da sayılabilir. Sonrasında İslam cephesindeki iç karışıklıktan ötürü ordu ilerleyememiş ve İstanbul’un fethi Fatih Sultan Mehmet’e kalmıştır.

Finike’nin kaderini de değiştirebilecek bu savaşın yerel yönetimler tarafından da ilgi ile araştırılması Finike’nin dünyaya tanıtılması noktasında çok büyük önem arz etmektedir

Etiketler: finike savaşı, finike tarihi, zatus savari savaşı
Haziran 04, 2020
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR