Finike'nin Kısa Tarihi
Bazı rivayetlere göre adını Fenikelilerden aldığı söylense de buna yönelik bir kanıt bulunmamaktadır. Finike; antik çağ döneminde Phoinikos adıyla kayıtlara geçmiş. Phoinikos kelimesi “voinik” kökeni ile Slav dilinde “asker” demektir, “os” çoğul eki ile beraber “askerler” anlamını alır. Likya devletinin ve Anadolu’nun yerli halkı olan Lukka’lar cesaret ve yurdu uğruna savaş konularında tarihe birçok iz bırakmıştır.
Antik dönemde Finike’nin önemli bir liman kenti statüsünde olduğu biliniyor. Bu durum, ticaret merkezi olmasına da olanak sağlamıştır. O zamanki kuruluş yeri olan İskele Mahallesinde bulunan Acıçay, liman işlevi görür ve yük indirip-bindirme işlemlerine ev sahipliği yapardı.
Finike’nin her bölgesinde farklı tarihi dönemlere ait kalıntılar bulmak mümkündür. Helenistik dönem, Roma, Bizans, Selçuklu, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemi dahil olmak üzere her yüzyılda yaşamın var olduğu topraklardır. Sadece Bizans dönemindeyken daha az sayıda bir nüfusun yaşadığı düşünülüyor.
Finike’de gezerken her köşede tarihi bir ize rastlamak mümkündür. En belirgin olanları; Limyra Antik Kenti, Elmalı yolu üzerindeki Arykanda Antik Kenti ve Kumluca ile Finike arasında bir tepede konumlanmış olan Rhodiapolis Antik Kenti’dir.
Günümüzde Finike, portakalı başta olmak üzere tüm turunçgiller açısından cennet kabul edilen bir yer. Ayrıca, Batı Akdeniz’in turizmde yükselmekte olan yıldızı.
TurkuazKöy ise, Finike’nin kıymetini bilip, verdiklerinden faydalanan ve faydalarını paylaşan bir işletme olarak sizlere hizmet veriyor. Köyümüze geldiğinizde dilerseniz, Finike’nin tarihi hakkında uzun uzun konuşur ve bu tarihin izlerini taşıyan bölgeleri de birlikte keşfedebiliriz.
Etiketler: finike tarihi, finikenin kısa tarihi
Haziran 04, 2020
Listeye dön